Nieuws | Band | Releases | Live | Media | Store | Contact | |

 
Mr. Knowhow - historie en verhaal

Oprichting en beginjaren
Eind jaren '90 ontmoetten Wim Ratering (gitaar) en Arno Wegman (drums) elkaar op school en rond 2000 startten zij met het maken van muziek. In de beginjaren speelden zij voornamelijk nummers van hun favoriete bands en artiesten, maar later werd er ook geŽxperimenteerd met het schrijven van eigen muziek. In 2006 traden Wim en Arno voor het eerst onder de naam Mr. Knowhow op tijdens de voorronde van het Nationaal Sing Your Own Songfestival 'Nootuitgang'. Voor dit optreden was een bandnaam nodig, die destijds gevonden werd na een prikactie in een woordenboek. Er werd destijds nog niet in een vaste bezetting gespeeld. Na diverse projecten en bezettingen richtten Wim en Arno begin 2008 samen met Marck Kuiken (bas) een nieuwe band op onder de naam Mr. Knowhow. Wendy Bruyn voegde zich als zangeres bij de band.

Out In The Open (2008-2010)
Met tal van muzikale ideeŽn werd gestart met het schrijven van eigen nummers en het vormen van een repertoire. Na een try out show begin 2008 startte de band eveneens met optreden. Vier eigen nummers werden geheel in eigen beheer opgenomen in thuisstudio's en werden begin 2009 uitgegeven op de EP Out In The Open. De release van Out In The Open werd gevierd met twee speciale releaseshows: een speciaal live optreden op RTV Noord en een semi-akoestische show in cafť Karakter in Groningen. Eind 2009 verliet Wendy de band. Na een korte zoektocht stelde de band Hanny Wolvekamp voor als nieuwe zangeres. Ook Marck kon zijn andere bezigheden en werk steeds minder goed combineren met de band en werd in 2010 vervangen door Jeroen Buse op bas. Een van de nummers van Out In The Open - Remember - werd opnieuw uitgegeven op de compilatie CD Riot On Sunset volume 20, van het Amerikaanse platenlabel 272 Records. In de tweede helft van 2010 startte de band ook weer met optreden. Tussen de optredens door werd er geschreven aan nieuwe nummers, om eind 2010 opnieuw de studio in te duiken voor nieuwe opnames.

A Noise Revolution (2011-2013)
In februari 2011 gaf Mr. Knowhow hun tweede EP A Noise Revolution uit, met daarop vier in december 2010 opgenomen nummers. De titel A Noise Revolution verwijst naar de ontwikkeling van de muziek, van gitaarpop en rock naar stevige alternatieve rock met hardrockinvloeden. De EP werd in april gepresenteerd in een volle zaal van 't Pierement in Sappemeer. De EP wordt goed ontvangen en is ook regelmatig op regionale en lokale radiostations te horen. Daarnaast werd het eerste optreden in Duitsland gespeeld. Eind 2011 werd het stil rond de band. Jeroen kon door privť omstandigheden niet meer repeteren en optreden. Tijdens enkele optredens in 2012 viel Phil Russell voor hem in op bas. Eind 2012 werd bekend gemaakt dat Jeroen niet meer terugkeert bij Mr. Knowhow en werd Phil de nieuwe vaste bassist. Het jaar 2013 stond in het teken van de terugkeer op het podium. Er werden weer diverse live shows gespeeld. Ook stond 2013 in het teken van schrijfsessie's voor nieuwe muziek in de nieuwe bezetting.

Mk III Analog (2014-heden)
Na een periode van schrijfsessie's en voorbereidingen startte de band begin 2014 met het opnemen van nieuwe muziek. In de studio werden vijf nieuwe nummers opgenomen. Om het energieke live gevoel te behouden waar de Mr. Knowhow om bekend staat, werden de nummers analoog en grotendeels in een live setting opgenomen. In mei 2014 werden de nieuwe nummers uitgegeven op de EP Mk III Analog. De nieuwe EP werd gepresenteerd tijdens een speciale uitzending op Omroep Odrie en tijdens een speciale live show in poppodium Punt 1 in Leek. Daarna volgden meer live shows. Mk III Analog werd goed opgepikt door publiek en radio. Zo is de nieuwe muziek veel te horen op regionale en lokale radiostations (airplay en live) en de song Sweet Mama behaalde de Indie Chart van radio IndieXL. Om het volle geluid van Mk III Analog ook live te behouden, trad Wim Huizenga eind 2015 als extra gitarist toe aan Mr. Knowhow. Na een periode van vijf jaar nam de band met twee speciale live shows afscheid van Phil, die zijn muzikale uitdagingen ergens anders ging ging zoeken. Marck Kuiken volgde Phil op als bassist en  keerde daarmee terug bij de band. Op dit moment wordt in de nieuwe bezetting een vervolg gegeven aan de energieke live shows en het schrijven van nieuwe nummers. Daarnaast wordt in 2018 stilgestaan bij het 10 jarige bestaan van de band.


Bandleden
Wim Ratering - gitaar (2008-heden)
Arno Wegman - drums (2008-heden)
Hanny Wolvekamp - zang (2009-heden)
Wim Huizenga - gitaar en zang (2015-heden)
Marck Kuiken - bas (2008-2010 en 2017-heden)

Wendy Bruyn - zang (2008-2009)
Jeroen Buse - bas (2010-2012)
Phil Russell - bas en zang (2012-2017)

 

Mr. Knowhow online | www.mrknowhow.nl | (c) 2008-2018 Mr. Knowhow